Как графичният дизайн може да помогне на твоя бизнес?

Всеки бизнес, организация или бранд, има различни цели пред себе си. Въпреки това, нуждата да комуникира своето послание ефективно, да привлече своята таргет група, да окуражи клиентите си да купуват, стои пред всички. В статията ще разбереш, как графичният дизайн може да помогне на твоя бизнес да постигне целите си.

„Графичен дизайн” е много обхватно понятие, което се тълкува доста свободно в днешно време и това не е случайно – графичният дизайн обхваща наистина голям набор от решения. Най-общо казано, това е всяко визуално произведение, създадено да служи на твоя бизнес, било то print или digital. (Темата “Print vs Digital” ще бъде част от друга статия.) Графичният дизайн е един от най-мощните стратегически инструменти, които може да използваш за своя бизнес, организация или дори личен бранд, за да може ефективно да се отличиш от конкурентите и да привлечеш своите клиенти.

И така, какви са основните инструменти, които графичният дизайн предлага и как по-точно могат да бъдат от полза на твоя бизнес?

Ще разкажа за четирите основни групи и няколко придружаващи примера:

1. Лого дизайн, брандинг и брандирани материали

За изненада на някои, брандинга включва повече от само едно лого (което най-често представлява текст в комбинация с уникален символ или мотив). Брандинга се изгражда от много повече визуални елементи, имащи за цел да разкажат уникална и завладяваща „история” за определен продукт, услуга или бизнес. Това може да включва лого, символ, печатни материали, промоционални брандирани продукти или уеб сайт, например. Всички изброени са най-често подкрепени и от други решения като фотография, копирайт, маркетингови тактики и др., наборът от които трябва да комуникира с избраната таргет група на бизнеса.

Развитието на марката SenseShisha наложи ребрандинг. Логото беше неизползваемо в принт, както и в WEB. Без черния си фон, самото лого не беше ясно разпознаваемо. Затова изпълних една от най-трудните задачи в дизайна – ребрандинг. Разгледай проекта ТУК

2. Информативен дизайн

С еволюцията на информационната ера, обемът информация, които всеки от нас консумира ежедневно се увеличи драстично. Поради това, трябва да се стремим да предоставим информацията по начин, който вълнува, ангажира и в същото време информира. Обобщено, информативният дизайн е презентация на данни, използвайки икони, инфографики, илюстрации, цветове и символи. Графичният дизайн може да презентира статистическа информация по начин, много по-лесен за интерпретация и разбиране. Главната идея е да предаде правилно основното съобщение, което носи информацията.

Ето и пример за това. Направих малка инфографика, свързана с темата Desktop vs Mobile. Изглежда много по-добре от това да съобщя само някаква статискита, нали?

3. Принт дизайн

Това са всичките принт материали, които могат да са от полза за целите на твоя бизнес. Визитки, стикери, брошури, плакати, билборди, флаери, нюзлетъри, списания и книги – в миналото са били основния начини за реклама, те запазват важността си и до днес, но с навлизането на новите технологии в момента са се превърнали в задължително, но недостатъчно условие (едно определение което много обичам :D) един бизнес да предостави информация за себе си, своите продукти и услуги на клиенти, партньори или служители. Днес, заедно с дигиталните маркетинг решения, те са все още жизненоважен маркетинг инструмент и дори понякога комуникират повече с клиентите заради своята „материалност”.

4. Дигитален дизайн

Да, ето я най-важната точка. Говори се, че ако един бизнес или бранд няма абсолютния необходим минимум – най-базово интернет присъствие, то този бранд не съществува и аз съм склонен да се съглася. В силно развита дигитална ера, като нашата, е жизнено необходимо за всеки бизнес да изгради взаимоотношение с клиентите си, да говори на техния език и да е там където са клиентите – а именно в Интернет. Facebook, Instagram, уеб сайт са минимум каналите, които твоя бизнес трябва да използва, за да бъде успешен.

Защо е важен дизайна? – Разбира се, сайта на дадена марка трябва да привлича правилния таргет и да изпраща правилното съобщение към клиентите. Безсмислено е обаче, да се привличат и стимулират потенциални клиенти да влизат в сайт и след това да се отблъскват с лош дизайн или с факта, че сайта е недобре четим на мобилни устройства. Както видяхте от инфографиката, над 80% от трафика вече е мобилен.

За тенденциите четете тук:  www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2016/02/09/2701646_mobilniiat_internet_trafik_shte_narasne_osem_puti_do/

Добре изпълнен сайт с допълнителни решения, като дигитален маркетинг, социални медии, оптимизация, блог статии и др. могат да подобрят ефективността на уеб присъствието на твоя бизнес.

И все пак “Как графичният дизайн може да помогне на твоя бизнес?” – отговорът е много прост. Графичният дизайн и като цяло дизайна, е лицето на твоя бизнес – това което клиента търси, разпознава и трябва да хареса, за да може да предприеме следващата и най-важна стъпка, да купи, потреби или да отдели време на твоя продукт или услуга. Точно затова те съветвам, наред с другите задачи които имаш около твоя бизнес (да знам, че са много) да отделиш внимание и на “лицето” на твоя бизнес, а именно графичния дизайн.

Read more articles